Vedbil - En bil som går på ved
English presentation English


Meny

Start

Hur det fungerar
Om oss
AUA 236

Resan
Resedagboken
Reseplanering
Teknisk sammanställning
Mediasammanställning

Byggnationen
Byggdagboken
Fotoalbum
Film

Gästbok
Länkar
Kontakt
  Hur man får en bil att gå på ved


Vi använder en teknik som heter gengas. Ordet kommer ifrån "generatorgas". Tekniken användes under Andra Världskriget när det var ont om olja.

Fyllning av ved i Orsa Finnmark

Enkelt förklarat
I gasgeneratorn sker en ofullständig förbränning av veden. Det innebär att man tillsätter lite luft så att det pyr men inte brinner. Veden faller då sönder i kolmonoxid. Denna gas renas genom filter och blandas med luft innan den går in i motorn. Motorn är en vanlig bensinmotor som fått ett gasrör istället för en bensinslang.

Bilen med nya filtret

Vad är det för mojänger som sitter på bilen??
Vi börjar längst bak! Den svarta tunnan till höger är gasgeneratorn. Där häller man i veden och tänder på. Det är där gasen bildas.

I mitten sitter cyklonfiltret. Där snurrar gasen runt så att aska och sot slungas ut och ramlar ner i en behållare. Gasen fortsätter upp genom det höga röret och ner i finfiltret.

I finfiltret fastnar små partiklar som inte fångats av cyklonfiltret. Det är gjort av glasfibertyg som tål höga temperaturer.Ved inehåller vatten och när man gör veden till gas blir det vattenånga. I kylaren (den röda med en massa rör) kyls gasen så att vattenångan blir vatten i flytande form som rinner ner i den fyrkantiga behållaren under till.

När man ska starta en vedbil behöver man elda ett tag innan man kan köra på gasen. Därför har man en startfläkt (den svarta burken till höger). Med den får man "drag" i systemet. När gasen som kommer ut ur fläkten går att tända och brinner med blå fin låga vet man att man kan starta motorn.

Den svarta burken till vänster är ett luftfilter och sitter där för att det är trångt i motorrummet och för att gas inte ska läcka ut i motorrummet när man slagit av motorn och det fortfarande är tryck i sytemet.

Länkar hittar du mer om gengasdrift.
  Nyheter

Sex lyckliga vedbilsresenärer
14/11


Efterlysning!!
Bilder på vedbilen


Koldioxidfritt jordbruk uppdaterad 28/9
(Engelska)


Det Stora racet i SVT (Klicka här för mer info)


Dagböcker

Mera dagbok


Resedagboken


Byggdagboken


© 2007-2008 Johan Linell