Byggdagboken
English blog English


Meny

Tillbaka till vedbil.se

Gästbok

Kontakt

Resedagboken

Dagbokens startsida

Dag 58
Dag 57
Dag 56
Dag 55
Dag 54
Dag 53
Dag 52
Dag 51
Dag 50
Dag 49
Dag 48
Dag 47
Dag 46
Dag 45
Dag 44
Dag 43
Dag 42
Dag 41
Dag 40
Dag 39
Dag 38
Dag 37
Dag 36
Dag 35
Dag 34
Dag 33
Dag 32
Dag 31
Dag 30
Dag 29
Dag 28
Dag 27
Dag 26
Dag 25
Dag 24
Dag 23
Dag 22
Dag 21
Dag 20
Dag 19
Dag 18
Dag 17
Dag 16
Dag 15
Dag 14
Dag 13
Dag 12
Dag 11
Dag 10
Dag 9
Dag 8
Dag 7
Dag 6
Dag 5
Dag 4
Dag 3
Dag 2
Dag 1
 

Dag 46 22/6 2007

Midsommar i vedbilen!

Micke och jag åkte upp till Dalarna igår. Med oss hade vi en topplockspackning, extra kamdrev och nya bromsok. Jag hade min bil på reparation på ”Ore bil” i Furudal och vi fick därför ta bussen från Stockholm till Dalarna. Bussen tog oss till Rättvik. Från Rättvik till Furudal går det inga bussar kvällstid, så det var bara att lifta. Efter ca 5 kilometers kånkande med tung packning och ca 30 passerande bilar, stannade en bil med en mor och hennes vackra dotter. Dom var så snälla så de körde oss de fyra milen till Furudal.

Vi började midsommaraftonsmorgonen med att öppna paketet med bromsar och äta frukost. Sedan startade meckandet. Micke monterade broms, medan jag sydde igen ett hål i filterduken och monterade tillbaka filterinsatsen i filterburken. Vi lastade släpkärran med ved och drog igång startfläkten. Här ska firas midsommar!

Först bar det av in till Rättvik för att handla mat och gå på Bolaget. Bolaget var stängt, så Micke fick sorgset knata in på Hemköp och köpa nödraketer (Folköl). Det blev en hel del sill av olika slag och potatissallad i matkassen. Planen var att vi skulle åka ut till en skogstjärn och äta. Vi åkte mot Orsa finnmark och passade på att stanna i Boda på vägen för att visa upp bilen för Britt-Inger och Kristin som vi fick lift av igår.

Orsa finnmark är en återkommande platts i vårat gengasprojekt. Även denna gång styrdes färden dit och vid en liten rastplatts vid Oreälven stannade vi för att äta. Ingen skogstjärn, men nära på. Efter att sillen förtärts och vi vilat en stund på maten, kom rastlösheten smygande. Det blev bad i den kalla älven och eftersom vi inte hade några badbyxor fick vi använda kalsongerna. Det blev dock värre när vi kom upp igen. Inte vill man dra på sig snickarbyxorna med kalla, våta underkläder inunder. Råbarkade gengasförare kör utan kalsonger! Man måste bara se till att gylfen är stängd…

Vi fortsatte mot Ejheden, ca 3 mil för att belasta systemet ytterligare. Filtret verkar fungera väldigt bra med det nya perforerade röret inuti. Hittills har det inte märkts något nämnvärt tryckfall under de 20 mil vi kört. Efter att ha irrat runt på grusvägarna vände vi tillbaka mot Furudals Bruk för att se på majstångsresning och dans.

Det var mycket bilar, så vi parkerade först i en lång nedförsbacke en bit bort från majstången. Micke och jag kände oss lite udda med våra snickarbyxor och sotiga ansikten bland övriga uppklädda midsommarfirare. Det kändes som att vi behövde en anledning till att se ut så och vi gick därför och hämtade bilen för att köra den enda fram.

Nu var aggregatet ganska svalt och gasproduktionen sisådär. Nedförsbacken gjorde att aggregatet inte behövde belastats. Detta ledde till att det blev mycket tufft at ta sig upp den sista lilla biten till parkeringen. Micke fick således skjuta på vilket utgjorde ett ganska originellt inslag för åskådarna i det annars ganska typiska midsommarfirandet. Vi fick visa bilen för en hel del åskådare och träffade många trevliga människor.

Nu är vi åter hemma och Micke försöker sig på att steka fläskotkletter medans jag skriver dagboken. I morgon ska vi åka till Orsa och hälsa på en riktig gengasveteran.

<< bakåt framåt >>
© 2007-2008 Johan Linell